Puffy Fur fonalból készített stóla

A Puffy Fur fonal még nagyon új, a 2019-es év őszi újdonsága.
Egy fonal, aminek feldolgozásához nem kell kötőtű és horgolótű sem.

Az idei téli divatról szóló híreket olvasva, képeket nézve úgy tűnik, a műszőrme idén nagyon menő. A Puffy Fur fonalból készült holmik műszőrme hatásúak, így gyorsan el tudunk készíteni egy divatos kiegészítőt.

A Puffy Fur fonal poliészterből készült, puha, hosszú szőrű. A fonal két szín keveréke, egy-két árnyalat eltérés van a két szín  között, így még érdekesebb az összhatás. Mosható, mosógépben is, fektetve kell szárítani a belőle készült dolgokat. Vasalni nem szabad.
Puffy Fur fonal

Itt egy stólát mutatok be.
El kell mondanom, és sokszor el is mondom, hogy a Puffy fonalak mindegyike nagyon meleg. Így van ez a Puffy Fur fonallal is. Én még ilyen meleg fonallal nem találkoztam. Amikor hurkoltam a stólát, meglepve tapasztaltam, milyen kellemesen melegít. (Ehhez az is kell, hogy ne asztalon hurkold, mert akkor nem érzed. :-) )

Stóla Puffy Fur fonalból

A Puffy fonalakban az is jó, hogy a nem túl nagy darabokat kézben is lehet hurkolni, nem kell asztalon tartani munka közben. Régebben nem is gondoltam arra, hogy vajon mások hogy horgolnak. Pár éve láttam egy kérdést, hogy írja meg válaszban mindenki, hogyan horgol. Asztalnál, az asztalon tartott munkadarabbal, asztalnál, de az ölében van a munka, vagy fotelban, kanapén, széken ülve, ölben, kézben tartott készülő munkadarabbal.

A lényeg, a Puffy Fur fonalból készült kiegészítőink nagyon melegek lesznek.
Ezért is készítettem stólát mutatóba. Jön a báli szezon, de színházba, más alkalomra is jól jön egy melegebb réteg.

Nézzük a stólát!
Ez a stóla 3 gombolyagból készült.
Mérete kb. 125*40 cm.
Fekete Puffy Fur, a stóla anyaga

18 hurok, addig hurkoltam, ameddig a 3 gombolyag tartott.

Így készül a Puffy Fur stóla


Minta: a munkaszálról a következő hurkot a kész munka következő szemén hátulról előre áthúzzuk.
Sor vége: odafele a fenti módon, hátulról előre húzzuk az új hurkot, majd a visszafele haladó sorban az első hurkot elölről hátra felé húzzuk át. Így nem fog a stóla bepöndörödni.

2 hurkot a fonal elején kibontunk, a munka végén eldolgozzuk a szálvéget.
Kiszámolunk 18 hurkot, a 19. hurkot áthúzzuk a 18. hurkon, majd tovább minden hurkon áthúzunk egy-egy hurkot. A sor végén a leírtak szerint dolgozunk.
A munkát folytatjuk, vigyázva, hogy ne veszítsük el a szemeket. Minden sor végén számold meg, megvannak-e a szemek.
Amikor elfogy a fonal, az utolsó hurkot vágd fel, a másik gombolyagból is az első hurkot, a két szálvéget egyszerűen csomózd össze. A csomót szorosan a hurkok tövéhez tedd. Amikor ellenőrizted, jó helyen van a csomó, egy második csomóval erősítsd meg. A szálvégeket majd a munka befejeztével eldolgozod.
A harmadik gombolyag végéig folytasd a munkát. Az utolsó gombolyagnál figyeld, hogy a sort be tudd fejezni.
Amikor az utolsó sorral is elkészültél, a szemeket leláncoljuk.
A leláncolást a szálvéggel ellentétes oldalon kezdjük. A második hurkon áthúzzuk az elsőt, a harmadikon a másodikat, stb. Az utolsó huroknál a munkaszálon levő következő hurkot felvágjuk, a szálat a következő hurok tövénél elvágjuk. A hurkon a szálvéget áthúzzuk. Majd a szálat eldolgozzuk.

A szálak eldolgozásakor a szálvégeket a munka szálai között elbujtatjuk.


Megjegyzések