Alize Puffy fonal

Az Alize Puffy egy olyan fonal, amilyet még nem láttál.
 

Íme, itt egy fonal, ami nem hagyományos értelemben vett fonal, és nem kell se horgolótű, se kötőtű ahhoz, hogy néhány óra alatt elkészüljön egy kb. 1 négyzetméteres takaró.
Igen, nagyon gyorsan lehet haladni, a munka szórakoztató, ha nem a legegyszerűbb mintát készítjük, azért figyelni kell. A jó hír viszont az, könnyen ki lehet javítani a hibákat.

A fonalról

Mikropoliészter, olyan, mintha baby plüss lenne, mások a zseníliához hasonlítják. Mindegy, mihez hasonlítjuk, nagyon puha. Puha, selymes tapintású. Mondom, nagyon puha. Annyira, hogy van, akinek ez már túlzás. A gyerekek viszont többnyire imádják a tapintását. Sok felnőtt is. :-)

A fonal már lassan 1 éve kapható, 2017 októberétől lehet beszerezni. Világújdonság, ilyen fonal ezelőtt nem létezett. A fonal önmagában hurkokkal rendelkezik, és nekünk ezeket a hurkokat kell egymásba csúsztatnunk.
Eleinte csak néhány egyszerűbb minta volt, de ma már elképesztő, mi mindent mutattak meg belőle.

Mi készülhet Puffy fonalból?

  • Takaró
  • Ágyterítő
  • Kádkilépő
  • Bébihordozóra takaró
  • Sapka
  • Sál
  • Nyakmelegítő
  • Házicipő
  • Táska
  • Poncsó
  • és még ki tudja mi
Sál Puffy fonalból
A képen látható sál 1 gombolyagból készült, "rizskötéssel", és részletesebben írtam már róla itt:
https://fonalak.blogspot.com/2018/09/sal-puffy-fonalbol.html

Egyéb fontos tudnivalók


Egy gombolyagot nagyjából egy óra alatt lehet feldolgozni kezdőként, de ha már begyakoroltad, akkor 45 perc is elég.

Egy négyzetméterhez 5 gombolyag fonalra van szükség.
A sál, nyakmelegítő 1-2 gombolyagot igényel. Azért az 1 gombolyagostól ne várj túl nagy méretet, egy rövidebb, nem túl széles sál lesz ennyi fonalból.

Az elkészült holmi nagyon finom puha, és nagyon jó meleg.

A fonal egyszínű, színes és színátmenetes variációkban kapható.

A színesek alapszálán vannak a színes részek, így egészen érdekes színhatást lehet elérni a fonallal. Az egyszínű és színes fonalak egymással nagyon jól kombinálhatók.

Jó, de mutassa már meg valaki, hogyan!
Videók segítenek a munkában. Sokféle minta létezik, elsősorban videókból lesd el, hogyan kell hurkolni.
Itt találsz egy lejátszási listát, sok-sok Puffy videóval

2018 őszén már Amerikában is árulják a fonalat, a fonalgyárak ingyenes mintái között egyre több Puffyból készült modellt találni. Itt vannak leírások is, angol nyelven, de azt tudnod kell, a fonal különlegessége, és a munka sajátossága miatt a szöveges leírást nem biztos, hogy megérted. Olyan kifejezéseket használnak, amikkel eddig nem találkoztunk kötés-horgolás során. Rajzok nincsenek, csak szöveg. A jó hír viszont az, hogy a gyárak videóiban bemutatják az alapfogásokat, és bloggerek különféle modelleket készítenek videón.
Az amerikai modellek egészen más stílusúak, mint a törökök. A fonallal is kicsit másképp dolgoznak. Valahogy minden bonyolultabb. Ha a török videókat nézted, láthattad, hogy ők mindent nagyon egyszerűen oldanak meg, és ez most itt nem lekicsinylés volt, hanem inkább elismerés. Az amerikaiaknál sokszor hallani, hogy ezt vagy azt így kell csinálni mert a gyár így javasolta.
Például a török útmutató szerint, ha elfogyott a gombolyag, az utolsó 1-2 hurkot vágd fel, és az új gombolyagból is az első egy-kettőt. Ezt a két szálat simán csomózd össze, jó közel a munkadarabhoz, majd még egy csomó, hogy ne csússzon szét. A szálvégeket pedig a munka hurkai között átbújtatod.
Amerikai módra jó sok hurkot nyiszálj fel, majd még hogy tutibiztos legyen a munkád, dupla hurkokon húzd át a munkafonalat, és majd a végén tüntesd el a szálvégeket. Tapasztalat: a fonal nem csúszik szét magától, tehát a dupla csomó, és a bujtatás pont megfelelő.

Takaró Puffy fonalból

Még egy fontos dolog, ha amerikai videókat nézel: több gyár is árul ilyen fonalat, és ezek nem ugyanakkora kiszerelésűek. Van 100 grammos, és van nagyobb is. Mindig nézd meg, milyen súlyú vagy méterhosszú gombolyagokkal dolgoznak. Nem mindegy, hogy 4 db 100 grammos gombolyagról van szó, vagy a  4 db 180 grammosról.

A fonallal nem hagyományos módon dolgozunk, ez egyszerűbbé is teszi a munkát. Gyerekeknek is nagy élmény a Puffy-val dolgozni, mert nem kell tudni horgolni, kötni, mégis nagyon szép dolgot tudnak készíteni belőle.
Nem csak a szépség miatt mondom, hogy jó gyerekeknek ez a fonal, hanem azért is, mert fejleszti a kézügyességet. Nem csak gyerekeknél!

Ahogy dolgoztam a fonallal, észre vettem, hogy az egyik irányba gyorsabban haladok. Itt egyik sorban balról jobbra, majd a másik sorban jobbról balra hurkolunk, nem forgatjuk a munkadarabot. A munka iránya változik. Itt kiderül mindenki számára, melyik kezével ügyesebb. Persze lehet úgy is hurkolni, hogy a domináns kezünket használjuk mindkét irány esetén, csak ez kényelmetlen, mert kereszteznünk kell kezeinket a munka előtt. (Megsúgom, meg lehet azért fordítani azt a munkát, és akkor mindig ugyanazt az irányt tudjuk követni, csak nagyobb daraboknál már macerás a forgatás, elrendezés minden 3-5 percben.)

Próbáld ki az Alize Puffy fonalat, ha könnyen, gyorsan szeretnél különlegeset készíteni! 

Megjegyzések