Sapka készítése Puffy fonalból - leírás lépésről lépésre

Az Alize Puffy fonal bársonyosan puha, meleg fonal, amivel gyerekjáték a munka. Nem kell hozzá semmilyen tű, a kezünkkel dolgozunk. Kötni és horgolni sem kell tudni, mert a fonal már eleve hurkos, a hurkokat kell egymásba kapcsolni. Sokféle módon lehet variálni a hurkolást, első próbálkozásnak a legegyszerűbb módszert javaslom.

Sapka Puffy fonalból

A sapka kialakítása nem a legegyszerűbb projekt, de különösebb nehézséget sem jelent. Ha bizonytalan vagy abban, sikerül-e, akkor először készíts egy sálat.

A sapkához elegendő egy gombolyag Alize Puffy fonal. Sok színből lehet választani, nem csak halovány pasztellek vannak, hanem élénkebb, markánsabb színek is.

Én a sötétkéket választottam, jelzem, ez kifutó szín, tehát igyekezni kell a beszerzésével, ha ilyen színből szeretnél sapkát.

Hogyan készül?


A fonal címkéjét távolítsd el, ez nem is olyan könnyű feladat, mert erős anyagból van, ha a ragasztásnál elválik, szerencséd van, ha nem, ollóval vágd el a szalagot, én nem nagyon tudtam letépni.

A fonal végét keresd meg, gombolyíts le úgy egy méternyit.
Az első 2 hurkot vágd fel, ehhez a hurok alsó részén kell nyisszenteni, hogy kiegyenesedjen a fonal. Ezzel a szálvéggel fogjuk az első sort rögzíteni.
Rázogasd meg, hogy a hurkok magukhoz térjenek, és úgy tedd az asztalra, hogy a hurkok mind felfele nézzenek. Így kell majd dolgoznod.

Felnőtt mérethez 30-32 hurokból alakíts kört, de azt javaslom, mérd a fejedhez. Ne legyen szoros, mert ez a fonal nem fog tágulni, de ne is essen a nyakadba azonnal, a kör, mert akkor a sapkád nagy lesz.
Ha tudod, melyik huroknál van a megfelelő méret, akkor a szálvéget kösd a hurok alján levő szálhoz. Egy csomó, és még egy csomó. Javaslom, most még ne húzd nagyon szorosra, próbáld fel, mert később már nem tudsz a méreten módosítani, csak akkor, ha lebontod az egész sapkát. Ha jó a méret, szorosabbra húzhatod a csomót, ha nem, bontsd ki, és tedd a megfelelő helyre. (Ellenőrzés legyen, nehogy véletlenül rossz irányba módosítsd a méretet.)

Ha kész a kör, igazgasd el a hurkokat, hogy felfelé álljanak, és vedd kézbe a gombolyagból jövő szálat, ezt munkafonalnak nevezzük.
A munkaszálon is rendezd el a hurkokat, hogy felfelé álljanak. Ezt a rendezgetést elegendő akkor csinálni, amikor a hurkoláskor az adott hurokhoz érsz.
A sapka alapköre van elöl, mögötte a munkaszál. Megfogod a körben az első hurkot, megkeresed a munkafonalon is az első hurkot, majd hátulról előre áthúzod rajta. A továbbiakban mindig a következő hurkon áthúzzuk a munkafonalon levő következő hurkot.

Nincs sorvége, semmi, folyamatosan haladunk körbe-körbe. Vigyázz, ne hagyj el hurkot a munkafonalon. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy megnézed a munka fonákját.

Ha valahol kikandikál egy pufi hurok, akkor ott elrontottad. Ilyenkor vagy visszabontod a munkát a rontásig, vagy bevállalod, hogy a végén a hurok felső részén középen elvágod, és a végeket elbujtatod a sapka szálai között. Ez utóbbi esetben lehet, hogy a rövid szálvég elő fog bújni.

Haladsz a körökkel, és amikor a sapka magassága az aljától 20-21 cm, jön a fogyasztás. 
Fogyasztásnál úgy dolgozunk, hogy két hurkot a már kész sapkából egymáshoz fogunk (eldöntöd, melyik lesz felül, a jobb vagy a bal oldali, és minden fogyasztásnál így fogod meg a két hurkot), és ezen a dupla hurkon húzzuk át a munkafonal soron következő hurkát. Körben, kettesével összefogjuk a hurkokat. Figyeld, hol a kör vége. Könnyen megtalálod, ahol a munka kezdésénél megkötött szálvég kilóg.

A következő körben is kettesével hurkoljuk le a hurkokat.

Amikor ezzel készen vagy, 10 alatt van a hurkok száma. Ha 32-vel kezdted, akkor 32/2/2=8 hurok van.
A munkafonal soron következő két hurkának alsó részét felvágod, ahogy a munka kezdetén is tetted, így kapsz egy hosszabb, egyenes szálat. A hurkos fonalrészt levágod.
A szálat minden hurkon átbújtatva, körbevezeted. Az utolsó (első) huroknál ismét átbújtatod, és finoman meghúzod. Ekkor a köröd záródik. A szálvéget a sapka belsejébe húzod át, majd eldolgozod.

Javaslom, eldolgozás előtt, amikor összehúztad a  sapka tetejét, próbáld fel, ha nagyon nagy lett, még korrigálhatod a hosszát, ha a két fogyasztós sort, plusz egyet lebontasz, és a fogyasztást ismét elkészíted.

A sapka tetején levő szálat ahogy elvezeted a sapka fonákján a hurkok között, egy helyen csomózással is rögzítsd. Ez nem fog látszani.
A kezdőszálat is bujtasd a sapka szálai közé.

Ha nem az első sapkát készíted, nincs ennyi macera, mert az elsőnél szerzett tapasztalatot felhasználod. Ezért jó, ha leírod, hány hurok a kör, hány sort készítettél a fogyasztás előtt.
Ezzel együtt a bőség ellenőrzését minden esetben javaslom a kör kialakításakor.

Készítek fényképes tutorialt egy világosabb színből, az jobban látható a képeken.
Puffy fonal lelőhelye itt van.

Megjegyzések