Sál Puffy fonalból

Ha még nem próbáltad ki a Puffy fonalat, akkor itt az ideje.

Lila Puffy gombolyag

Ha eddig azért nem érdeklődtél iránta, mert mit érdekel egy olyan fonal, ami csak egy gyártónál van, és az az egy sem az egyik legnagyobb világcég, akkor most már ez sem akadály, mert Amerikában több fonalgyártónál is megjelent a fonal, és készülnek hozzá az angol nyelvű videók és leírások.

Az angol nyelvű leírásokkal sem mész sokra, mert inkább látni kell, mint olvasgatni, főként azért, mert egy olyan fonalról beszélünk, amit nem kötünk vagy horgolunk. Kézzel hurkoljuk a Puffy fonalat, a hurkokat különbözőképpen tudjuk keresztezni, elforgatni, és az alap hurkolással ezeket variáljuk.

A fonalról


Nem kell kötőtű és nem kell horgolótű ahhoz, hogy a Puffy fonalból elkészüljön egy darab.

Keresztezett minta Puffy fonalból

Egy gombolyag 9 méter körüli hosszúságú, ami így elsőre döbbenetesen kevésnek tűnik, de ha meglátod a fonalat, sőt, kibontod, akkor kezded érteni, hogy mégsem annyira semmi ez a mennyiség.
A sál is 1 gombolyag, vagyis 9 méter fonal felhasználásával készült.

Sál Puffy fonalból

A sál mintája


A mintája "rizsminta", ez, ha kötni tudsz, akkor már érthető. Egy "sima" és egy "fordított" hurok váltakozik a sorban, a következő sorban pedig, ahol a hurok alatt "simát" látunk, oda "fordítottat" készítünk, ahol pedig "fordítottat" látunk, oda "simát". A további sorokban is tartjuk ezt az ütemet.

A sál mintája közelről

A sál készítése


Célszerű páratlan hurokszámmal kezdeni, az én sálam 7 hurokkal indult, és az első hurok "fordítottal" készült, így a sor utolsó hurka is ilyen. A visszafelé haladó sorban az első és az utolsó "sima". A sorok elején és végén célszerű ellenőrizni, most hogy kell hurkolni.

Addig folytatjuk a hurkolást, ameddig a fonal tart.

A befejező sort úgy képzeld el, mint a kötésnél. Fontos, hogy a következőkben leírt műveletet azon az oldalon kezdjük, ahonnan az utolsó sort hurkoltuk. (A fonal vége mondjuk bal oldalon van, akkor a jobb oldalról kezdjük a befejezést.)
A munka befejezéséhez az utolsó sorban a hurkokat egymás után "lekötjük" vagyis, az első hurkon áthúzzuk a másodikat, utána a következőn, ameddig végig nem érünk, és 1 hurok marad.
Ekkor a maradék fonalból 2-3 hurkot felvágunk, vigyázva, hogy a hurkot vágjuk fel, vagyis hosszabb legyen a fonalunk, mint volt. Ha véletlenül rossz helyre nyisszantasz, mint én, pedig azt hittem, jó helyre tettem az ollót, akkor egy sort le kel bontanod, hogy legyen fonalad az eldolgozáshoz.
A maradék egy hurkon a most már egyenes fonalvéget áthúzod, és jöhet a száleldolgozás.

Az utolsó művelet a szálvégek eldolgozása. Ezt is kézzel végezzük, de használhatsz horgolótűt is. A fonalvégeket a sál hurkai között elvezetjük. Ha úgy érzed, 1-1 helyre tehetsz csomót, de nem szükséges.

Leírva sokkal bonyolultabbnak tűnik az egész, mint amilyen valójában.
Kipróbálod? A fonalat itt találod: https://www.fonalbolt.com/puffy-fonalak

A mintáról bővebben

Mi is a sima és fordított hurok?
A sima huroknak azt nevezem, amikor a fonal, amit most fogunk hurkolni a projektünkhöz, a munka mögött, asztalon felette van, és a munkafonalat a kész projekt hurkaihoz hátulról csatlakoztatjuk.

Fordított huroknál a fonalat a munka elé tesszük, és a munkafonal hurkát elölről dugjuk át a projekt megfelelő hurkán.

Ha tudsz kötni, vagy tudod, milyen a rizsminta, akkor felismered ezt is. A lényeg, függőleges vonalakat látunk - sima, egy vízszintes vonalat látunk - fordított.

Jó tudni

Ha nem ilyen mintát készítesz, hanem a teljes munkát sima hurokkal szeretnéd készíteni, jó, ha tudod, pöndörödni fog a munka. Ha a fent említett rizsmintát, vagy petentmintát alkalmazol, nem fog pöndörödni a munka. Ezért szoktak a takarók szélére is pár szemes szélmintát tenni, ahol vannak fordított hurkok is. A különböző keresztezésekkel készülő darabok sem pöndörödnek.

Megjegyzések