Catania születésnap - egy fonal, ami már 30 éves

Március 21-én ünnepeltük a Catania fonal 30. születésnapját. Ki gondolta, hogy már ilyen régen kapható ez a fonal? A Catania az, amit szinte minden kötő, horgoló ismer. Azok is hamar tudomást szereznek róla, akik csak mostanában kezdenek el kézimunkázni.

A Catania fonal 100 % pamut, antiallergén, babák számára is alkalmas, OEKO-TEX 100-as minősítéssel rendelkező kötőfonal.

2019-ben 100 árnyalat szerepel a katalógusban, és van egy plusz árnyalat, a 2019-es színkódú living coral, ami az idei év színe.
Catania színkártya része

A Catania fonal úgy nevezik szaknyelven, egész éves kötőfonal. Ez azt jelenti, évszaktól függetlenül, akár hideg van, akár meleg, használható. Persze, más fonal is használható, de azért az a jellemző, hogy a vékony, könnyű fonalakat inkább a nyári időszakban, míg a gyapjútartalmú, vastag fonalakat a hidegebb hónapokban keresik, és akkor viselik a belőlük készült ruhadarabokat.

A Catania fonal nyári felsők, ruhák, kiegészítők anyaga, nem túl hideg időben sapka, kalap kedvelt alapanyaga. Ezen kívül lakástextilek, pl takaró, párna, futó, függöny, különböző dekorációk készülnek belőle, és persze az egyre népszerűbb amigurumi.

Az amigurumi a kézzel készült, kötött vagy horgolt, tömőanyaggal ellátott különböző figurákat jelenti. Ezek lehetnek állatfigurák, embereket formázók, tárgyakat, növényeket megjelenítők egyaránt. Az amigurumi nem túl régi kézimunka, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A fura név japán kifejezés.

A Catania 100 árnyalata közül minden projekthez találunk színben megfelelőt.
A fonal 125 méter hosszú, 50 grammos gombolyagban kerül forgalomba. Összetétele 100% pamut, mercerezett. Ez utóbbi egy kikészítési eljárás, melynek köszönhetően a fonal nagyon erős lesz, valamint szép fényt kap. A Catania fonal egyik legszembetűnőbb tulajdonsága az, hogy gyönyörűek a színek, és a fonalnak szép fénye van.

2-4 mm-es tűvel dolgozhatunk vele, a 2 mm-es tűvel elég nehéz a munka, amigurumiknál szokták alkalmazni ezt a vastagságot. A gyár által ajánlott tűméret a 2,5-3,5 mm közti tartomány. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a 4 mm-es tű remek választás, ha ruházat készül a fonalból, tehát pulóver, top, kardigán esetében érdemes ezt a méretet is kipróbálni.
Az, hogy milyen vastag tűre van szükség, függ a mintától is, és a készülő darab tervezett felhasználásától.

Általánosságban is elmondható, hogy a kisebb tűméretekkel készített darabok merevebbek, keményebbek, jobb tartásúak, mint a nagyobb tűvel készültek. Egy kis figuránál fontos, hogy a formáját tartsa, és az is, hogy a lyukakon ne jöjjön ki  a tömőanyag, tehát a kisebb méretű tű ajánlott. Ha viszont egy nyári stólát, kendőt akarunk készíteni, akkor attól elvárjuk, hogy esése legyen. Esése pedig annak a kötött vagy horgolt darabnak lesz, ami elég nagy tűvel van horgolva. A Catania fonal esetében, 4-5 mm-es tűről beszélünk ilyenkor.
Persze, azt is tudni kell, minden kéz másképp dolgozik, tehát ezeket mindenkinek ki kell tapasztalnia. Aki tudja magáról, szorosan dolgozik, nagyobb tűt választhat, mint az, aki lazán dolgozik.

Egy fontos információ a fonalról:
Az első mosása meleg vízben történjen, olyan melegben, amilyet csak engednek az egyéb felhasznált anyagok. 60 C foknál magasabb hőmérsékletet ajánl a gyártó. Erre azért van szükség, hogy a festék ne tudjon kimosódni az anyagból, ne fogja össze a sötétebb szín a világosabbat. A későbbi mosások már 40 fokon történnek.
A Catania fonal vasalható is, a magam részéről ruhadarabokat nem szoktam vasalni, de pl. a terítőknél ez elengedhetetlen.

Megjegyzések