Egy bosszantó dolog, amit már majdnem minden kézimunkázó tapasztalt

Gondoltam, írok egy kis szösszenetet arról, hogy mi értelme van projekthez fonalat választani. Höhö, ugye? :-)
Amikor a fonal szép, és hívogat, egyszerűen beugrik a kosárba, akár a valóságban is, akár virtuálisan, aztán nézegetjük, dédelgetjük, mert hogy mit fogunk belőle készíteni, az rejtély.
Igen, én is ismerem az érzést, amikor szerelembe esünk egy bizonyos fonallal. Az egyszerűen kell! Sőt, KELL!
Catania árnyalatok

Igen, tudom, sokszor így vásárolunk fonalat. Miközben minden gyártó, és hidd el, tényleg minden gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy egy projekthez egyszerre vedd meg a szükséges fonalmennyiséget, mert csak így tudja garantálni, hogy nem lesz árnyalatbeli eltérés. Biztos te is sokszor hallottad ezt, és vagy elhitted, vagy nem.
Ha el is hitted, hiszed, hogy ez tényleg így van, biztosan vásároltál már úgy fonalat, hogy na, ebből ez meg az lesz. Aztán hazamentél, talán elkezdted, talán nem, esetleg abbahagytad a munkát, sőt, az is lehet, be is fejezted, és kimaradt a fonalból valamennyi, vagy éppenséggel kiderült, nem lesz elég, és ez kedved szegte. A lényeg, ott a fonal. Valamennyi. Várja a sorsát. Egyszer, esetleg évek múlva, valahogy eszedbe jut, hogy van neked egy fonalad, ami pont jó  lenne erre a projektre. Megkeresed. Aztán kiderül, a fonal kevés, pedig erre lett teremtve. Felsóhajtasz, és elkezded keresni a fonalat.

És ekkor jön el az a pillanat, amikor csalódsz. Attól függően, hogy mennyi idő telt el a fonalad megszerzése és tervezett felhasználása között, a következő esetekkel találkozhatsz

Nem túl régen vetted a fonalat:

  • még kapható az adott árnyalat
  • még kapható az adott árnyalat, veszel belőle, de kiderül, nem teljesen ugyanaz
  • az adott árnyalat már nem kapható, de még tudnak belőle szerezni
  • az adott árnyalat már nem kapható, és már nem is tudnak belőle szerezni
  • már az adott fonal sem kapható, az általad keresett árnyalat meg pláne
Ez a fonal nem túl régi, de már ki is fut


Több éve vetted a fonalat:
A fentieken kívüli lehetőség az, hogy már a nevére sem emlékeznek, nemhogy a fonalra.

Ha boltról-boltra jársz, akkor a nem túl régen vett fonal esetében lehet, szerencséd lesz, és még tudsz venni a kívánt árnyalatból, de számolnod kell az árnyalatbeli eltéréssel.

Webáruházban is próbálkozhatsz, ha kapható árnyalatról van szó, ráakadhatsz, de számolnod kell az árnyalatbeli eltéréssel.
Ezt a fonalat is csak néhány évig forgalmazták

A több éve vásárolt fonalak esetében, akkor van esélyed, ha az árnyalat ma is kapható, ha már maga az árnyalat több éve kifutott, kevés a remény. Főleg akkor, ha a kelendő színek között van a te színed. Azt mondják, amikor kifut egy fonal, először a fehér szín fog elkelni belőle. Azt hiszem érthető. A fehér olyan szín, amit sokan szeretnek. A kevésbé jól fogyó színek esetében esélyed van arra, hogy talán még van belőle a gyártónál.

Megjegyzem itt, hogy ez nem minden gyártóra igaz. Vagy nem minden nagykereskedőre. Az áruházban MEZ és Alize fonalakat tartok, a MEZ fonalakra áll ez, tehát ott a kifutott színeket még árulják egy ideig, ott a gyártótól szerzem közvetlenül a fonalat. Az Alize fonalat nagykereskedőtől veszem, ahol nem is tartanak minden árnyalatot a fonalakból, és a kevésbé kelendő árnyalatokat le is építik, ezeket nem lehet később beszerezni.

A fonalak kifutása, az árnyalatok kifutása olyan dolog, amiről a kereskedő is akkor értesül, amikor már megtörtént. Meg akarja rendelni az adott fonalat, és nem lehet. Már nem lehet rendelni belőle. Eltűnt a gyár honlapjáról is.
Fonalszínek

Ilyenkor a legjobb indulattal sem tudunk segíteni annak, aki keresi a fonalat.

Most visszajutottam oda, hogy elmondjam, igen, ha lehetséges, egyszerre vedd meg a tervezett dologhoz a fonalat. Sőt, inkább maradjon egy gombolyag, mint hogy egy fél gombolyag miatt ne tudd befejezni a tervezett művet.

Hidd el, nem olcsó marketingfogás, nem a pénztárcád elleni merényletkísérlet, amikor felhívják a figyelmed arra, vedd meg a teljes mennyiséget, amire szükséged lesz.

Megjegyzések