Sapka-nyakmelegítő Colour ombré fonalból

Update
A fonal sajnos már megszűnt.

Az idén is jöttek új árnyalatok a meglevő fonalakhoz, így a Colour Ombré is két új árnyalattal gyarapodott. A gold color-ból készült az itt látható szett.

Szett Colour Ombré gold color árnyalatából
Szett Colour Ombré gold color árnyalatából


A fonal akril-gyapjú keverék, 25% a gyapjú. Lazán sodort, színátmenetes. A színátmeneteket érdekesebbé teszi, hogy a fonal szálai eltérő színűek. Elmesélni nehéz, a képeket nézve érthetőbb, hogyan is néz ki a Colour Ombré.

Nagyon jó vele dolgozni, és annak ellenére, hogy az ajánlott tűméret 3,5-4 mm, én mindig vastagabb tűvel horgolom. Kipróbáltam, kötni tényleg vékony tűvel kell, mert akkor szép. Legalábbis nekem így szokott lenni. De szerencsére horgolni lehet 5-5,5 mm-es tűvel, sőt, ha a minta elég sűrű, akkor a 6 mm-es tűt is lehet használni.

Az elkészült darab fogása kellemes, sokkal vastagabbnak érezni, mint amit a fonal leírásából sejteni lehet.
Colour Ombré gold color árnyalatának színei horgolt mintában
A gold color árnyalat színei

Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a szalagon szereplő ajánlással szemben, szerintem felnőtt sapkához nem elég 1 gombolyag. Jó, ha szereted a cuppanós sapkát, simakötéssel kötve, akkor elég, de ha a ma sokkal menőbb, akár csak kicsit is slouchy fazonú, bővebb sapkát akarsz, jó, ha nem csak egy gombolyagod van. Egy gombolyagból elég rövid lesz a sapka.

A képen látható szetthez 3 gombolyag fonalra van szükség. A sapka és a nyakmelegítő is több, mint 1 gombolyagot fogyaszt. Én a sapkát készítettem el először teljesen készre, és a nyakmelegítőt ezután fejeztem be. Legközelebb viszont úgy csinálnám, hogy a sapkával kezdek, és a második gombolyag maradékával kezdem a nyakmelegítőt.

A fonalra jellemző, hogy minden gombolyag más. Sokszor fel sem ismerni, milyen színt látunk, ha fotóról akarjuk azonosítani azt. Egyik gombolyagban kívül van egy szín, egy másikban meg valahol belül. Elég hosszú az a szakasz, amin belül ismétlődik a színezés, úgy tűnik, hogy ez a hossz túlmegy a gombolyag 111 méteres hosszán.

Ha érdekes, színes fonalat keresel, érdemes kipróbálni a Colour Ombré fonalat. Pulóverként szúrhat, ha érzékeny vagy a gyapjúra, kardigánnál már nem ér közvetlenül testhez, akkor nem érezni. Ha nem vagy érzékeny a gyapjúra, akkor semmi problémád nem lesz vele, mert ez a szúrás inkább csak csikizés, és az is lehet, hogy a fonal kissé szöszös volta miatt van.

Téli kiegészítőkre, ahogy látod, remekül használható.

Megjegyzések