Unforgettable fekete-fehérben

Update
Az Unforgettable fonal sajnos már nem kapható. Nagyon szerettem, és nagyon sajnálom. Hozzá hasonló fonal nincs a MEZ kínálatában.

Az idei évben három új Unforgettable árnyalat érkezett. Az egyik az itt látható fekete-fehér-szürke, a neve grafit.
Egy fonal azoknak, akik a klasszikus fekete-fehér összeállításokat kedvelik.

Unforgettable fonal grafit árnyalata. Fekete-fehér, szürke színek
Unforgettable fonal grafit árnyalata

Azt hiszem, nem nagyon kell bemutatni az Unforgettable fonalat, de azért írok néhány szót, mert ugye mindig vannak újabb olvasók, akik még nem biztos, hogy olvasták lelkendezéseimet erről a fonalról.

Tehát az Unforgettable fonal 100% akril, éppen csak megsodort, változó vastagságú, hosszan színátmenetes fonal. Egy gombolyag 100 gramm és 250 méter. Az ajánlott tűméret 4,5-5 mm, de ez azt jelenti, ajánlott. Én a sapkát, nyakmelegítőt simán a 6 mm-es tűvel horgolom. Aláírom, ha pulcsi készül, maradjunk az ajánlott tartományban, de egy sálat bátran horgolhatsz köthetsz nagyobb tűvel.

Eddig a száraz tények.

Szóval az Unforgettable fonal, tényleg feledhetetlen. (A neve ezt jelenti) Puha, szép színekben pompázó, igazán látványos, kellemes tapintású, strapabíró fonal. Bírja a kiképzést, a mosógépet is.
Színei imádni valóak, sajnos az évek során sokat változtak. Személyes kedvenceimnek sajnos búcsút kellett intenem, de már barátkozok az újakkal. :-)

Azt viszont meg kell állapítanom, az idei három árnyalat hosszabban átmenetes, mint ahogy azt eddig megszoktuk. A bemutatott két sapkán látni fogod, hogyan jönnek egymás után az árnyalatok.

Az az érdekes a fonalban, hogy egy, a gombolyagban esetleg nem is olyan jól kinéző színösszeállítás, amikor megkötöd vagy meghorgolod, szinte életre kel. Példa a sajnos már nem kapható echo árnyalat, amit elsőre nem nagyon kedveltem. Jó, csináljunk belőle valamit, hátha. Olyan sapka sál együttesem lett, ami a télikabátomhoz pont illik. De annyira, mintha direkt vadásztam volna a passzoló árnyalatokra. Teljes színharmóniát alkotnak, és a kész darabok sokkal jobban néznek ki, mint a gombolyag alapján remélni mertem. :-)

Azt hiszem, érzed, az egyik kedvenc fonalamról van szó.

Térjünk a lényegre. Idén 3 új árnyalat, mit mondjak, ez az év sem kezdődött jól az új színek szempontjából. Láttam a próbakötéseket, és csak egy aha-t bírtam mondani. A többit megtartottam magamnak. Konkrétan azt, te jó ég, hogy lehetett ennyire rondát összehozni. De ugye kötelességszerűen, majd csak lesz valami felkiáltással megvettem a legvidámabbnak tűnő új árnyalatot, és még azon az estén kipróbáltam. Te jó ég! Ez jól néz ki! De akkor miért volt a próbakötés olyan ronda? Ezen nem csak én gondolkodtam el. :-) Azt hiszem azért volt az a próbadarab finoman szólva nem túl biztató, mert egy 35-40 cm széles fél sálnyi hosszúságú darabot láttunk harisnyakötéssel. Az egyes színek túl nagy felületen voltak.

Unforgettable grafit, a gombolyag egyik vége

Unforgettable grafit, a fenti gombolyag másik vége

A horgolás előnye, hogy több fonalat használ. Persze nem annyival többet, mint gondoljuk. Ha összehasonlítjuk a kötést és a horgolást, megállapíthatjuk, egy sor kötve sokkal kisebb távolság megtételét jelenti a kész felé, mint egy sor horgolás. Ha 3 kötött sor=1 horgolt sorral, akkor érthető, miért tűnik úgy, gyorsabban fogy a fonal horgoláskor.

Az Unforgettable fonalnak kifejezetten jól áll a horgolás, mert így szinte soronként tudnak változni a színek. Persze a sapkánál azért nem egészen, de egy sálnál, amit hosszában horgolunk, már biztosan.

A fekete-fehér Unforgettable fonalból sapkára esett a választás. Aztán kiderült, két sapka is lehet belőle. Ez így jó is, mert meg tudom mutatni, hogy néz ki a teljes gombolyag.

Unforgettable grafit fonalból készült sapka
Unforgettable grafit fonalból készült sapka

A nagyobbik sapka slouchy fazon, tehát hátul kissé lelóg a teteje, mert hosszabb a szükségesnél. De így divatos. :-)
A passzéja külön megér egy misét. Keresztben vagy hosszában van horgolva. Azért fura a keresztben vagy hosszában közüli választás, mert a sapka többi részéhez képest, arra merőlegesen van horgolva, a pánt szélessége a passzé magassága.
A lényege, a 11 szemes hátsó szálas rövidpálcával készülő passzét a sapka meghorgolása után, de egyből folytatva a munkát, és soronként a sapkához horgolva készítettem. Ez a technika tetszik, de meg kell mondanom, ugyanolyan lassú a haladás, mintha először a passzé készült volna. :-)

A másik sapka fejhez közeli, nem cuppanós, de nem is bő, hossza pont leér a fül alá.

Unforgettable grafit 1 gombolyagból készült két sapka
Unforgettable grafit 1 gombolyagból készült két sapka

A fenti képen a sapkák sorrendje megfelel annak, ahogy horgoltam. Tehát a felső sapka tetejétől az alsó sapka aljáig tartott a gombolyag. Megmaradt 2 méter.

Megjegyzések