Viaszolt szál - nem mind ugyanolyan?

A viaszolt szálakat makramézáshoz használjuk. Főleg. Én biztos. :-) (A pamut viaszolt szálakat dekorációs célra is szokták használni.)

Anélkül, hogy untatni akarnálak, el kell mondanom néhány nagyon fontos dolgot.

A viaszolt szál kifejezés nem egyetlen szálat jelent. Tehát, ha azt hallod, viaszolt szál, még nem tudsz az adott alapanyagról sokat.

A legfontosabb kérdés, miből készült.

Pamut viaszolt szál


Ahogy a neve is mutatja, pamutból készült. Ez eddig ok, de most miért fontos ez?
A pamut tulajdonsága az, hogy ha láng éri, égni fog. Lánggal.

Mit jelent ez a használat szempontjából?
Egészen egyszerűen azt, hogy a pamut viaszolt szál nem olvasztható meg, és nem lehet láng fölött áthúzva eldolgozni.
Ha pamutból készítesz makramét, akkor más módon kell a szálakat eldolgozni. Például lehet néhány szemen átbújtatni a szálvéget. Ha már próbáltál ilyet, tudod, ez nem könnyű, mondhatni nagyon nehéz feladat. Fizikailag. Hiszen, ha szép szoros csomókat készítettél, akkor nagyon nehéz lesz a csomó szálai közé behúzni a szálvéget. Vannak módszerek, amik segítenek ebben.

A pamut viaszolt szál legjobb eldolgozása az, ha olyan mintát készítünk, aminél a szálvégek hosszan maradnak.

Csomózni, ragasztani lehet a pamut viaszolt szálat.
Ragasztáshoz ékszerragasztót ajánlok, az színtelenre szárad.

A pamut viaszolt szál nem kedveli a vizet. Az ilyen tárgyakat nem lehet mosni.

Poliészter viaszolt szál


Nem természetes szál, műszál. Jellemzője, hogy ha lángot közelítünk hozzá, a műszál megolvad, ilyenkor kell eldolgoznunk a szálat. Erőteljesen a munkadarabhoz nyomjuk, lehetőség szerint úgy, hogy ne látszódjon az eldolgozás, és persze úgy, hogy ne bomoljon ki.

Egyes anyagok megfeketednek a művelet közben, mások nem. Mondhatom úgy is, van, akinél fekete lesz egyik-másik anyag, másnál meg egyikkel sem történik ilyesmi.

A poliészter sálak kaphatók vékonyabb méretben. A pamutnál nem jellemző a 0,5 mm, azt általában 1 mm vagy vastagabb méretben szokták keresni. 0,7 mm-es kapható belőle.

A poliészter szálak többféle méretben kaphatók. Nem sorolom fel az összes lehetséges méretet, hiszen ez a gyártóktól függő dolog. Vannak 1 mm-es szálak, és ennél vastagabbak is, de amiért a poliészter viaszolt szálakat szeretik, az az, hogy 0,5 mm-es vastagságban is kapható. Van vékonyabb is, és persze 0,5 és 1 mm közöttiek is.

Vékonyabb szál, a gyöngy könnyebben felmegy rá, szép csomókat lehet készíteni, szépen eldolgozható a munka.

Megjegyzések