Tanácsok a fonalakhoz

Sok kérdést kapok a különböző fonalakkal kapcsolatban. A kérdések egy része arra vonatkozik, hogy lehet kezelni, mosható-e, össze fog menni a kész darab vagy sem. Ezek az előzetes kérdések, majd a vásárlás után más kérdések is társulnak ezekhez.
Az egyik legnagyobb rejtély a fonalak vastagsága. Úgy értem, az azonos nevű fonalak különböző színei közötti eltérés. A kész darabok mérettartása és a bolyhosodás is gyakori kérdés.

Ezekre a kérdésekre válaszolok most.

Általában a fonalakról


A fonalakon található szalag sok információt tartalmaz, többek között a kezelési tájékoztatót is. Itt piktogramok szerepelnek, az általánosan elfogadottat, tehát azonnal látható, mosható-e, és gépben lehet-e mosni, valamint az is, gépben szárítható-e. Általában elmondhatjuk, a kézi kötő fonalak döntő többsége mosható, egyes, különleges szálakból készült luxusfonalaknál fordul elő, hogy csak vegytisztítás ajánlott.

Az érdekes az, hogy a legtöbbet kibíró fonalakat nem a drágábba között kell keresni, hanem éppen az olcsóbbak között. A mindennapi viseletre szánt fonalak moshatók gépben, és szárítógépben száríthatók.

Egy régi fonalnál miért nem tudod, hogy gépben szárítható vagy sem? Gondolj bele, a szárítógépek használata nem túl sok ideje kezdődött, elterjedésük nálunk még csak most kezdődik, de külföldön sem volt jellemző, hogy minden háztartásban szárítógép lett volna. Ezért egy 10 évvel ezelőtti fonalon ilyen jelzés nincs.

Gyapjúfonal

A gyapjú, főleg a 100% gyapjú fonalakkal vigyáznod kell, ha mosod. Ne tedd melegebb vízbe, mint az ajánlott. Inkább hideg legyen a víz, mint túl meleg. A mosószernél is nézd meg, alkalmas-e gyapjú mosására. Itt sem az ár dönti el, hanem az összetétel, tehát bármilyen márkát használsz, nézd meg, kényes textileket (gyapjú, selyem) lehet-e mosni vele. A gyapjút nyomkodjuk, nem dörzsöljük, és nem facsarjuk. Ne úgy bánj vele, mintha a mosogatórongyot csavarnád ki. Ha gépben mosod, a gyapjú programot használd.
Még egy fontos dolog. Ha van esély arra, hogy egy kényes holmi bekerült a fehér mosásra szánt dolgok közé, inkább kétszer nézd át, és vedd ki, mert nagy meglepetés érhet a mosás végén.
A 100% gyapjú lehet olyan, ami bírja a gépi mosást, de lehet olyan, ami nem. Van, ami bírja a 30-40 fokos vizet, van, ami nem. Van ami filcesedik, és van, ami nem. Ha sikerült egy jól filcesedő fonalat venned, és abból kötni, majd ezt a darabot kimostad, lehet, egy szép nemezelt darabbal gyarapodtál, de lehet, csak felére zsugorodott az eredetihez képest.


Mérettartás

Az akril tulajdonsága a mérettartás. Az akrillal kevert fonalak mérettartóbbak, mint a tisztán természetes anyagból készültek. Ez nem jelenti azt, hogy ami akril, az bombabiztosan mindig ugyanakkora marad. Ha lazán dolgozol, az anyag jobban tud nyúlni. Érdemes megnézni a fonal szalagján, mekkora tűt ajánlanak hozzá, és próbadarab készítésével megbizonyosodni róla, ez a tűméret neked is megfelelő lesz. Ha lazán dolgozol, kisebb méretű tűt használj.

Sokan elcsodálkoznak, amikor azt mondom, az ágyterítő, nagy takaró készítésekor számoljanak azzal, hogy nyúlni fog. De a pamut össze szokott menni, nem? Teszik fel a kérdést. Igen, a pamutra jellemző a zsugorodás, de a kézzel készült holmik sokkal lazábbak, mint egy pamutszövet.

A nagy darabok nem azért nyúlnak meg, mert a fonal rossz, hanem a saját súlyuk miatt. A saját súlya húzza le az ágytakarót is, plusz még azt is számítsuk hozzá, hogy az anyag rugalmassága miatt felterítéskor már lehet hogy mi is meghúzzuk, amikor ki akarjuk simítani.
A nagy darabok mosása és szárítása is problémás. Ma már egyre nagyobb a mosógépek kapacitása, így legalább beférnek a dobba, és a mosás megoldott. A szárítás, ha nem szárítógépben történik, akkor nagy figyelmet igényel. ezeket a nehéz darabokat mindig fektetve, formára igazgatva (nem kihúzva) kell szárítani.

Ha olyan takaród van, amire rá is fekszik valaki, akkor biztos lehetsz, hogy megnyúlik, de ez a nyúlás mosáskor korrigálódik.

Ha ágyterítőt készítesz, hidd el, hogy nem kell akkorát készítened, mint amilyet egy szövetből varrnál. Az ágy szélessége plusz az a matrac földtől mért távolságának duplája garantálja, hogy a takaró szélére rá fognak lépni, mert a földön lesz.

Emlékszel arra, hogy mi van ráírva a lepedőkre? Pamut lepedőknél 5-10% zsugorodást szoktak írni. Két méteren mennyi az 5-10%? Meglepő, mert ez már nem olyan kis szám, 10-20 cm.
Ha azt mondjuk, 5-10%-ot tud nyúlni a kész takaród, az egy két méter hosszú takarónál 20 cm, és a 160 széles ágy 35 cm magasan levő matracához földig érőre tervezett és elkészített takarónál (160+35+35)*5%= 23 cm! Ez nagyon sok.

Emlékeztetlek arra, én fonalat árulok, tehát mondhatom azt, magam ellen beszélek, amikor egy vevőnek azt mondom, a takarója a saját súlya miatt nyúlni fog, nem kell olyan nagyra horgolni, hogy mindenütt a földig érjen. Meg kell mondjam, eddig csak olyan visszajelzés volt, hogy hát, most már tudja, igazan volt, amit persze ő nem hitt el, de az ágytakaró hozta a formát. Ha saját részre készíted, akkor még az is megoldás, ha véletlenül a te fonalad tökéletesen mérettartó takarót eredményezett, és neked hiányzik az a pár cm, akkor utólag még pár sorral körbehorgolod.

A bolyhosodásról

Nézz körül otthon. Néhány típustól eltekintve minden szövet, kötött anyag a súrlódásnak kitett helyeken bolyhosodik. (az orkánanyagnál nem tapasztaltam bolyhosodást) Legfeljebb nem foglalkoztál eddig vele, vagy természetesnek vetted, esetleg nem használod olyan sokáig a pólót, pulóvert, nadrágot, kabátot, hogy ki tudjon bolyhosodni. Vajon miért árulnak és hirdetnek annyiféle boholytalanítót, és miért mutatnak be sok trükköt a hogyan tüntessük el a kis göböket a ruhánkról témában? Mert a probléma általános, és nem csak a kézi kötő fonalakat érinti. Sajnos hozzá tartozik a dologhoz.

A színek és a vastagság


Bosszantó dolog, hogy ha veszel egy fonalat mondjuk 10-12 színben, kiderül, a fonalak nem azonos vastagságúak. Ugyanazon nevű fonalról beszélek. Ennek oka az, hogy az alapanyag a különböző színű festékeket nem egyforma mértékben veszi fel. Furcsa, hogy pl a fehér vastagabb szokott lenni, mint a fekete. Vannak olyan fonalak, pl a Red Heart Soft egyszínű variációi olyanok, amelyeknek nincs LOT száma sem, mert nem a fonalat festik, hanem még akkor lesz megfestve az alapanyag, amikor az nem fonal. Tudtad, hogy a fehér fonalakat is festik? Igen, fehérre. Ezért lehetséges, hogy két különböző festésből származó fehér között árnyalatbeli eltérés legyen.

A különböző vastagság is olyan, amivel mi, fogyasztók nem tudunk mit kezdeni, úgy értem, nem tehetünk ellene semmit, főleg, mert általában akkor derül ki, amikor a különböző színeket egymás mellé tesszük, vagy feldolgozzuk a fonalat.
Mi az, amit mégis tehetsz? Ha észleled az eltérést, próbáld meg a vastagabb fonalat vékonyabb tűvel kötni vagy horgolni.

Mára ennyit. Tudom, ma már elvárt, pakoljuk tele a posztot képekkel, mert az izgi. Esetleg később vidítom majd képekkel, de az elmúlt 3 hónapban nem volt rá időm, (azért nem jelentettem meg, mert reméltem, gyorsan teszek bele képeket is :-) ) de úgy gondolom, képek nélkül is fontos dolgokat olvashatsz itt.



Megjegyzések