Miért vegyek meg egyszerre egy pulcsira való fonalat?

Mennyi fonalat vegyek?

Ha vásároltál már fonalat, akkor tudod, hogy a gyártók mindig azt javasolják, vegyen meg a kedves vevő annyi fonalat egyszerre, amennyi a tervezett projekthez szükséges. Ehhez segítséget is adnak, mert sok fonalon, és a Mez által gyártott fonalak mindegyike ilyen, fel van tüntetve, pulóverhez, esetleg sapka sálhoz mennyi fonalra van szükség. Nem pontosan, hanem úgy, ahogyan gombolyagonként meg lehet vásárolni a fonalat.

Fonal, csak a színek miatt :-)

Például, ha a sapkát nézed, általában 1 gombolyag szerepel a gyerek- és a férfi méretű sapkánál. Természetesen a gyereksapkához kevesebb fonal kell, de a fonalat gombolyagra áruljuk, tehát akkor is meg kell venni egy egészet belőle, ha csak a felére lesz szükség. Gondolom, ezt kár volt magyarázni is, mert ezt mindenki tudja, de ha már azt mondják, egy pulóverhez 40-es méretben 450 gramm fonal kell, sokan úgy gondolják, ők sokkal takarékosabban fognak bánni az adott fonallal, és 250 gramm elég lesz 46-50-es méretre. Sajnos, a tapasztalat azt mutatja, nem lesz elegendő. És ilyenkor jönnek a problémák.

Régen vásárolt fonal, ami talán már nem is kapható

Ha szerencsés az illető, és nem pihentette felhasználás előtt a fonalat 1-2-5 vagy még több évig, akkor nagy valószínűséggel tud még vásárolni az adott árnyalatból.
Miért nem biztos? Mert lehet, az adott fonal adott árnyalata már a vásárláskor is kifutó volt, ami azt jelenti, már leálltak a gyártásával, a gyári raktárkészlet erejéig tudnak belőle szállítani. Utána már nem.

Vegyük azt az esetet, amikor az árnyalat továbbra is kapható. Ebben az esetben van nagy jelentősége a festőparti számának, ami a lot vagy partie felirat alatt található a fonal címkéjén. (Ezért sem szabad az első adandó alkalommal eldobni a fonal szalagját! :-))

Az ideális az lenne, ha azonos festésből származó pótlást tudnál venni, de erre csak akkor van esélyed, ha tényleg néhány nap, maximum néhány héten belül észleled a problémát, és keresed a fonalat. Elsősorban ott keresd, ahol az előzőt vásároltad. Persze ilyenkor sem biztos a siker. Egy sok ismeretlenes egyenlethez tudom hasonlítani a problémát.

Festések


Mi, vásárlók, nem tudjuk, hogy egy adott fonal adott árnyalatából mennyit festenek egy alkalommal, mennyi fonal került be az országba ebből a festésből, mennyire fogy a fonal itthon, és világszerte. Azt sem lehet előre tudni, egy adott boltban mennyire fog fogyni pont az a fonal.
Nagyon érdekes, de már többször előfordult nálam is, hogy egy bizonyos fonalat nem vettek elég hosszú időn keresztül, majd egyszer vett belőle valaki, és utána néhány napon belül még 2-3-4 vevő. Utána megint hosszú szünet. :-)
Tehát keresed az adott fonal adott festésű árnyalatát. Szerencsés esetben megtaláltad, ekkor nincs más dolgod, mint befejezni a tervezett projektet.
Mi van, ha nem találod, csak másik festőparti számmal? Ekkor előfordulhat, hogy a régebbi és az újabb fonalad árnyalata nem lesz azonos.

Térjünk vissza az alapkérdésre


Miért is vegyél meg mondjuk fél kg fonalat, ha neked kb ennyiből jön ki egy pulóver. Pont ezért. Hidd el, inkább maradjon 5-10 dkg egy fonalból, amiből még mást is tudsz készíteni, mint hogy szaladgálni kelljen a félkész pulcsival, vagy a netet bújni, keresve, hol kapható még pont ez a fonal ebben a színben. Ha végre megleled, megveszed, akkor gyakran csalódás ér, mert az az árnyalat szemmel látható módon tér el a régebben vásárolt árnyalattól. A gyártók nem ígérik, pláne nem garantálják, hogy az eltérő festésekből származó fonalak árnyalata egyforma lesz. A színeltérés szemmel látható szokott lenni. Sokszor csak akkor látod, amikor megkötötted, meghorgoltad a darabot. Az is lehet, csak napfényben tűnik fel, de lehet pont az energiatakarékos izzóknál válik láthatóvá.
Ez ellen mi, a fonalak felhasználói nem tehetünk semmit. Egyet tehetünk, elhisszük a gyártónak, hogy amit leírtak, a fenti példánál maradva, azt, hogy 40-es méretű pulcsihoz kell 450 gramm fonal. Ha nagyobb méretre van szükségünk, akkor pedig ennél több fonalat veszünk.

Mit tudsz tenni, ha kiderül, égen-földön nincs már olyan fonal, amilyen neked otthon van, és kevésnek bizonyult?
  • Áttervezed a projektet
  • Mást készítesz a fonalból
  • Kombinálod másfajta fonallal
Mit tudsz tenni, ha a pótlásként vett fonal árnyalatában eltérés van a régihez képest?
  • Áttervezed a projektet
  • Mást készítesz a fonalból
  • Megpróbálod a helyzetből a legtöbbet kihozni.

Helyzetmentő ötletek

Minden attól függ, hol tartasz a munkában? Ha még kevés munka van benne, vagy amúgy is lefejtenéd, akkor többfélét is tudok javasolni.

  • A legvadabb ötlet az, hogy tekints a két festést kétféle fonalnak, és köss vele csíkosan. Direkt csíkosan. Ekkor lesz egy csíkos pulóvered, aminek nagyon finom színei vannak.
  • Ha le kell fejteni az egészet, és csak kevés fonal hiányzott, akkor megoldás lehet az, hogy az összes passzét az eltérő árnyalattal kötöd. Ez alig fog feltűnni, és akkor is úgy látni, mintha ez direkt lenne ilyen.
  • Ha már az elejénél tartasz, és majdnem a feléig eljutottál, amikor elfogyott a fonalad, mindenképpen bontsd le, és a passzén kívüli részt kösd az új fonalból.
  • Ha csak az ujjaknál állt elő a probléma, akkor a két ujja legyen az új fonalból, ha elég az új fonal. Ha nem, akkor csíkozhatod az ujját.

A lényeg az, hogy valamit tenned kell, mert hidd el, az nagyon fog zavarni, ha a nagy gonddal kötött pulóvered elejének alsó 20 cm-re az egyik árnyalat, a felette levő rész pedig egy másik árnyalat.

Még egy fontos dolog!

Mindig a munka előtt egyeztesd a festőpartik számát a fonalon, mert előfordulhat, hogy eleve két festésből származó fonalat vettél. Bemész a boltba, a polcon a fonal, leveszel belőle 4-5, akárhány gombolyagot, és nem nézel mást, csak a színkódot. Ilyenkor előfordulhat, hogy két festésből van a 4-5 gombolyag.

Amikor nem zavar, ha eltér az árnyalat


Vannak olyan munkák, ahol nem probléma, ha eltérés van az árnyalatok között.
Például egy nagyimintás takarónál nem feltűnő ez az eltérés. Főleg, ha minden négyzet több színből áll.
Akkor, ha egy színből készül, és észreveszed az eltérést még időben, akkor tudod úgy rakosgatni a négyzeteket, hogy valamilyen mintát adjanak ki az eltérő színezésű négyzetek.

Csíkos takarónál sem probléma ez, csak arra figyelj, hogy ha kevés a fonal egy sorra, már el se kezd az utolsó sort. Ha a csík több soros, akkor az egész csík legyen azonos árnyalatból.
A lényeg, ha már a munka megkezdésekor látod, mi a probléma a színekkel, meg tudod tervezni úgy az adott darabot, hogy az árnyalatbeli eltérés ne hibának tűnjön.

Azt hiszem, már érthető, miért ajánlják mindenhol azt, hogy a tervezett darabhoz szükséges fonalat vegyék meg egyszerre. Rengeteg bosszúságtól, járkálástól, keresgéléstől kíméled meg magad, ha megfogadod a tanácsot.

Mi lesz a maradékkal?


Azt mondod, akkor sok dirib-darab fonalad marad? Itt egy gombolyag, ott meg egy fél, amott kettő? Erre is van megoldás!

Ha annyi fonalad maradt, ami elég egy kisebb projekthez, már meg is oldódott a probléma, ha annál kevesebb, akkor felhasználhatod díszítésre, vagy készíthetsz egy fonalfaló takarót, párnát, táskát. Ezeknél arra vigyázz, hogy azonos alapanyagú fonalakat társíts csak, mert az eltérő anyagú fonalak eltérő módon viselkednek mosásnál.

Megjegyzések