Vastag fonal - gyors eredmény

Az biztos, hogy sokkal gyorsabban elkészül egy-egy darab, ha a fonal vastag. Nem minden vastag fonalnak áll jól a horgolás, részben ezt teszteltem egy új fonalon. Az eredmény nekem tetszik. Puha lett a kész darab.

Tehát a mai bejegyzés témája a Superlana maxi fonal. Ez egy Alize fonal, jó vastag, 25% gyapjú van benne. A 10 mm-es tű áll közel hozzá :-)

Eddig volt olyan Superlana Maxi, ami egyszínű, pár éve volt a Mosaik változat is, azt kivonták a forgalomból. Az idén ősszel viszont két új Superlana Maxi fonallal gazdagodott a kínálat.
Az egyik rövid színátmenetes, a neve Superlana Maxi Multicolor, a másik hosszan színátmenetes, batikmintás, a neve Superlana Maxi Long Batik. Szép hosszú nevük van, az biztos.

Superlana Maxi Long Batik fonal

A rövid átmenetes fonalból sapkát kötöttem, méghozzá turbánkötéssel.  Majdnem egy gombolyag elfogyott, de annyi maradt, amiből kijön egy nem nagy pompon.

Superlana Maxi Multicolor fonal
Sapka turbánkötéssel


A hosszan átmenetes fonal egyéb kunsztokat is tud. A gombolyag 250 grammos, és 250 méter. Batikmintás, tehát nem egyszerűen átvált egyik színből a másikba, hanem itt-ott megtörik az első szín, aztán egyre hosszabb részek vannak a másik színre festve, néha egy csepp egy harmadik színből, és ez így folytatódik végig. Hat fő szín van a gombolyagokban, és ezek néhány kevert árnyalata.
A tesztalany

Egy All Shawl készült belőle, az egész gombolyag felhasználásával. A képeken mosás előtt látható.

Superlana maxiból All Shawl

Itt jobban látszanak a színek

12 mm-es tűvel horgoltam, Egy vállalható méretű kendő lett a végeredmény. Ha az ember rászán két gombolyagot, nagyobb lesz, persze nem a duplája, de még csak nem is másfélszerese hosszban.

Ezt a fonalat lehet belülről és kívülről is kezdeni. Az egyik színnél pedig azt vettem észre, az egyik gombolyag a sötéttől a világosig tartott, a másik pedig fordítva. Arra gondoltam, ha kevés lenne egy gombolyag, és a másodikat ott kezdeném, ahol az első véget ért, így a darab elején és végén is ugyanaz a szín lenne.

Megjegyzések