Espadrilles a Prymtől

Az otthon készített cipőknek nagy divatja van az elmúlt években. Eleinte csak a vietnami papucs talpát lehetett felhasználni talpként, ma már vannak direkt SK munkákhoz való cipőtalpak is. A Prym Espadrilles talpa is ilyen. Teljes értékű háncstalp, az alján gumival, tehát egy "rendes" cipőtalp.

Hogyan lesz ebből bármi?
Ha megveszed a talpat, a csomagolásban találsz szabásmintát, aminek alapján ki tudod szabni a felsőrészt, illetve meg tudod horgolni.

A felsőrészt rá kell varrni a talpra. A varrást és a többi műveletet is megnézheted videón.
Ha egyszerűbb szandált szeretnél, a ma szintén divatos, széles, színesen szövött gumik közül is választhatsz felsőrészt, amit szintén a talpra kell felvarrni.


A talpak a normál méretezésnek megfelelőek, mondjam úgy, az általánosan fellelhető méretek szerintiek. Ezt úgy értem, hogy sok cipőgyár az általánostól eltérő méretezést használ, ilyenkor fordulhat elő, hogy a 38-as lábadra 39-es, vagy esetleg 36-os cipőt kell venned az adott gyár termékeiből.

A Prym talpak már harmadik éve kaphatók, sokan készítettek már szandált maguknak. Az érdeklődők általában azt kérdezik, hogy mekkora a talp, esetleg leírják, hogy most mekkora cipőt vettek annak, akinek szánják, és most hány mm a lába. Én erre mindig azt válaszolom, a normál méretezés szerinti méretet vegye meg. Le is mértem többször a talpakat, de ez nem bizonyult jó ötletnek, mert akik kérték, hogy 3-4 méretet is milliméterre mérjek le, nem vásároltak.

Már tudom, mi volt a probléma. Azt várják el sokan, hogy a cipőtalp milliméterre egyezzen meg a talphosszukkal. Ha ez nem egyezik, a talp nem jó. Volt, aki nehezményezte is, hogy rokona 38-as cipőt hord, és ahogy rátette a lábát a talpra, a talp nagyobb volt, és komolyan rám kérdezett, ez hogyan fordulhat elő. Most tekintsünk el attól, hogy a gyártásba és tervezésbe semmi beleszólásom, én kereskedő vagyok, akinél ez a termék kapható, csak nézzük a problémát.

Gondolj bele, a többi szandálod, de főleg cipőd talpa mekkora? Kívül mérve természetesen, hiszen a talp felsőrész nélkül olyan, mintha kívül mérnéd a cipőt. Természetesen hosszabb, mint a talpad. Ha nem, akkor a szandálról lelóg vagy az ujjad, vagy a sarkad. Ha zárt cipő, akkor ezt úgy nevezed, kicsi a cipő.

A Prym talp, az bizony egy talp, amire fel kell varrni a felsőrészt. Ahogy a videókon is látod, kívülről varrják fel, és úgy, hogy a pelenkaöltés a felsőrészből vesz el. Tehát teljesen normális, hogy akkora a talp, amekkora, mert ha rövidebb lenne, akkor a felsőrész felvarrása után már rövid lenne. Főleg, ha nem elül-hátul nyitottat készítesz, hanem szép kis horgolt cipőt.
Itt, a lenti képen jól látni, hogy a varrás miatt a felsőrész kisebb, mint maga a talp.


A sokat emlegetett normál méretezést megtalálod a neten, ha rákeresel, de egyszerűbb, ha nagyobb cipőboltban a lábmérőbe teszed a lábad és leolvasod a méretet.

A Prym a Pinteresten összegyűjtött egy csomó képet Espadrilles talpakra.

A Webáruházban pedig itt találod a talpakat: https://www.fonalbolt.com/prym-espadrilles
Sok méretből van raktáron, érdemes azzal kezdeni, és csak akkor a rendelhető terméket nézni, ha nincs éppen az adott méretből raktáron. (Végül is mindegy, mert átírom a rendelést, csak már volt, aki csodálkozott, hogy egy rendelhető valami, hogy van azonnal. :-) )

Megjegyzések