Prym ergonomikus kötőtűk, világújdonság!

Végre megérkezett az első szállítmány a Prym ergonomikus kötőtűiből. Nagyon vártam már, mert tavaly március óta lebegtették megjelenését, először novemberre ígérve, majd utóbb 2017 első negyedévére.

És végre itt van! Élőben láthatom, milyen is az a csodatű. A kötés forradalmának nevezték a tűt, a kötőtű 3.0-t. :-) Tisztára, mint egy szoftver.

Csomagolása elegáns, fehér doboz, tiszta feliratokkal, és jelzésekkel, amikből megtudjuk, miben is más a Prym ergonomikus kötőtű, az eddigi összes kötőtűhöz képest.

Az anyaga nem annyira újdonság, ha már fogtál a kezedben Prym ergonomikus horgolótűt. A színe, a nyelén a lila rész, ami a kezed csúszását hivatott meggátolni, már ismerős. Az anyaga is ismerős, egy nagyon finom, meleg tapintású műanyag, és nem, ne borzongj meg itt, mert ez a műanyag olyan, amin TÉNYLEG csúszik a fonal. Nem tapad rá egyáltalán.
Prym ergonomikus tűcsalád

A tű formája is megér néhány mondatot.
A tű, ahogy eddig láttad: egy "hurkapálca", kihegyezett véggel, másik végén golyóval.

Na, ezt mind felejtsd most el!

Ez a tű egészen más.
Van hegye, meg vége,  és a kettő között ott a tű, na de milyen?!

A tű hegye és vége

Kezdjük a tű hegyénél. A hegy túlzás, mert itt szó sincs semmiféle hegyes izéről. A tű hegye, ahogy mondják rá, olyan, hogy egy kis bunkó van a végén. Na igen, nevezhetjük így is. :-)

Prym ergonomikus kötőtű hegye

A lényeg, a tű vége tompa, sőt, egy kis csepp alakú szélesebb részben végződik. Hogy ezzel szerinted képtelenség kötni? Ellenkezőleg! Én is kíváncsi voltam rá, milyen lesz, de döbbenet volt, mert könnyen belement a szembe, és nagy előnye volt, hogy a szélesebb vég miatt azonnal nem is csúszott vissza.

A hegye után, a tű felé van néhány centiméter, ami teljesen olyan, mint egy normál kötőtű. De mondom, ez csak néhány centiméter. Utána viszont olyan jön, amit eddig el sem tudtunk képzelni.
A tű metszete háromszög. Vagyis nem hengeres a tű, hanem szögletes. A tű közepe felé egy lila rész van, ahol láthatod a kötőtű méretét, és a gyártó nevét is. Ez a rész olyan, mint az ergonomikus horgolótűk nyele, de a kötőtűn ez csak a színt és a mintát jelenti, az anyagát nem.

Ergonomikus kötőtűk hegye és vége, valamint a körkötőtű

A kötőtű másik vége, ugye a bogyós is kicsit más. A bogyó nem teljes, van egy vájat benne. Ez teszi lehetővé, hogy megszűnjön az a rémálom, amikor a tűket előszedve ügyesen lerántjuk a kötést.
A két bogyót, nevezzük annak, úgy képezték ki, hogy a két tűt egymásba fordítva össze lehet "pattintani". A két tű között pedig annyi hely van ilyenkor, hogy a kötés szemei elférnek a két tű között. A tűről nem tudnak lecsúszni.

Milyen vele dolgozni? Érdekes, és jó. Kellemes az anyaga, nem hideg, mint a fém tűk, ez mondjuk főleg télen előny. :-) Kézbe simul, a háromszög forma miatt stabilabban áll a kézben. Anyaga miatt a hangja is más, mint egy fém kötőtűnek. (csendesebb)

A tű hegye könnyedén belesiklik a szembe, és segíti a fonal áthúzását. Nem csúszik le a tű végéről a szem. A háromszög forma miatt a tű vékonyabbnak tűnik méreténél. Ez a vastagabb tűknél kifejezett előny, főleg, ha kisebb a kacsónk.



Prym ergonomikus zoknitű, egyenes kötőtű, körkötőtű
Ott tartottam, milyen vele dolgozni. Jó! Élmény, és abból a kis próbából ítélve, amit kötöttem vele, nekem úgy tűnik, könnyű vele egyenletesen kötni. Ez rám annyira nem jellemző, a fordított soraim általában lazábbak, és ez időnként eléggé látszik is a kötésen.


Próbakötés a Prym ergonomikus tűvel



Legyél az első között, aki kipróbálja!
A zoknikötőtű és a hosszú kötőtű már megérkezett!

Megjegyzések