Osztott hímző, most fülbevaló lesz belőle

Minden fonalnak megvan a maga szerepe a fonalak világában, Nincs ez másként az osztott hímzővel sem. Hímzés, gobelin készítésénél használjuk első sorban, de néha kirándulást tehet más kézimunkák felé.
Fülbevaló osztott hímzőből

Miért használunk másfajta fonalat, mint ami pont az adott célra készült? Sokféle oka lehet ennek.
Például szeretnénk valami érdekeset, eltérőt, szokatlant alkotni, vagy esetünkben egyszerűen az, hogy a helyettesítő fonal sokkal nagyobb színválasztékban érhető el, és mivel kevés kell belőle, ugyanannyiért több színt is beszerezhetünk.

A fülbevalók horgolásához sokféle fonalat kipróbálhatsz. 
  • Catania
  • Catania Fine
  • Horgolócérna
  • Perlé hímzőfonal
  • Pamut osztott hímző
  • Selyem osztott hímző 

Ha van otthon Catania, Catania Fine fonalad, ezekből is remek fülbevalód lesz. 8-10 méter fonalból 4 4 cm körüli átmérőjű kört tudsz horgolni.
A horgolócérnákat kevés színben gyártják, de többféle vastagságban, gyakorlatodtól függ, milyen vastagsággal tudsz boldogulni.
Ha most vagy régebben hímeztél, vagy a családban valaki más, akkor biztosan van otthon néhány (néhány tucat) gombolyag színes hímzőfonal. Érdemes kipróbálni a fülbevalókat ebből is!

Osztott hímző. Ez a fajta fonal kapható pamutból, egyszínű és színátmenetes változatokban, valamint fémszálas és selyem verzióban is. Több gyártó termékeit találod meg a boltokban, rengeteg színben. 
A rengeteg szín a pamut egyszínű változatra vonatkozik. Itt viszont 400-450 szín is van az állványokon. Az árakról annyit, vannak olcsóbbak, és bizony nagyon drágák. 
Ha fülbevalót horgolsz, nem szeded szét a szálakat, csak húzod ki a motringból a szálat és horgolsz. Ekkor kevésbé fog összegabalyodni, és nem is csomósodik össze. Ha tartasz ettől, akkor horgolás előtt gombolyítsd le a motringot. Nem tart sokáig, hiszen csak 8  méterről van szó! :-)
A gubancolódás a tapasztalatok szerint az olcsóbb, "névtelen" osztott hímzőnél fordul elő gyakrabban. 

Ha igazán finom, légies fülbevalót akarsz, akkor válaszd szét sz osztott hímző ágait.
Ha még nem dolgoztál osztott hímzővel, lehet, hogy nem tudod, ez a fonal 6 ágból áll, és ezek az ágak egyáltalán nincsenek összesodorva, hiszen a finom hímzésekhez nem a teljes, 6 ágas fonalat használják, hanem általában 2 ágat, de a kontúrokhoz lehet, csak egyet.
2 vagy 3 ágból horgolni nehezebb, mert kisebb tűt kell használnod, a fülbevalód, meg persze bármi más is, amit horgolsz belőle, kisebb lesz ugyanannyi sor esetén, mintha vastagabb fonalból készülne. Viszont sokkal légiesebb, finomabb, áttört hatású fülbevalód lesz.
Ha maga a forma, a minta tetszik, és nem ragaszkodsz a 4-5 cm átmérőhöz, akkor az egy motring osztott hímződ nem 8, hanem kétfelé bontás esetén 16 méter, háromfelé bontás esetén 24 méter lesz! :-)
Tehát egy motring biztosan elegendő egy pár fülbevalóhoz.
Nagyobb méret esetében majd megtapasztalod.

Ha a teljes szálat (6 ág) horgolod, akkor csak egy kisebb motívum választása esetén jön ki egy motringból 1 pár fülbevaló. Két motring biztosan elég, és még egy hasonló méretű medált is tudsz horgolni. 

Megjegyzések