Webáruházi keresők használatáról

A webáruház tulajdonosok látják, mit csinálnak a vevők az áruházban. Azt nem tudjuk ki, és honnan, de azt igen, hogy valaki ekkor meg ekkor betett egy terméket a kosarába, vagy keresett valamit, a kereső használatával.

A Facebookon és az áruházi gyakori kérdések között is többször foglalkoztam a kereső használatával.

Mivel látom a keresőbe írt szövegeket, és azt is, hogy nagyon gyakran nincs találat, miközben tudom, hogy a keresett fonal van raktáron, így időről időre próbálok tanácsot adni arra, hogyan érdemes használni a webáruházi keresőt.

Ezek nem csak az én áruházamra vonatkoznak, hanem bármelyikre, bármilyen témában.

Ha kerestek akár nálam, akár más webáruházban, felesleges nagyon pontos paramétereket adni.

A kevesebb a több.
Látom, ma este valaki keresett nálam egy fonalat.
Először csak úgy, 00367 catania fine, majd, mivel nem találta, pontosított. Ezt a képen látjátok.



Erre pláne nem volt találat. De nem csak nálam, sehol sem talált volna fonalat.
Miért?

Pl. én nem írom a színt úgy, hogy farbe, és magyar webáruházban nem láttam még fonalnál a színt farbeként említeni, majd a magyar színelnevezést használni.

A másik, hogy soha, sehol nem írják ki a lot számot. Ha ezt is vezetnénk a webáruházban, mást se csinálnánk, csak ezt javítgatnánk.A lot szám a festőparti számát jelenti, tudom, fontos szám, de egy régebbi festésből, amikor az a fonal elfogyott, már úgysem lehet vásárolni. Ezért javasolják a gyártók, hogy egyszerre vásárolják meg a vevők a teljes fonalmennyiséget, mert nem biztos, hogy egyazon festésből tudnak később pótlást szerezni. A festések között pedig árnyalati eltérések vannak. Néha elég nagyok, teszem hozzá.

Szóval jelen esetben, ha a Catania fonalak között megkeresi a Catania Finet, azonnal látható, nincs raktáron kék.

Ha viszont rendes Catania, mondjuk fehéret keresett volna így, akkor sem lett volna találat, bár fehér fonal van raktáron, de a megadott szövegrészek nem találhatók a leírásban.

A keresőbe beírt szöveget, tehát annak minden részét keresi ilyenkor a szoftver. Ha az egyik szó nem található meg egyetlen termék adatlapján sem, akkor nincs eredmény, nem talál semmit.
Fenti esetben azt nem vizsgálta a kereső, hogy Catania Fine fonal van-e, és azt sem, hogy Catania világoskék van, mert a megadott szöveg többi része ezek egyikében sem szerepelt.

Ha beírod, világoskék, az összes olyan fonal kilistázásra kerül, aminek a címében, leírásában a világoskék szó szerepel.

Ha azt: Catania Fine, minden terméket megtalál, ami Catania Fine.
A nullákkal kezdett számoknál az a probléma, hogy hiába írom így be, a szoftverek a kezdő nullákat eltüntetik, így máris nem ugyanaz a karaktersorozat.
Farbe, lot szavakra nálam nincs találat, ahogy a hosszú számsorra sem, mert én nem jelzem a festésszámot.

Elhiszem, kényelmesebb a keresőbe beírni a keresendő kritériumokat, de nálam nagyon hosszú kategórialista is van, ahol eléggé elöl található a Catania fonalcsalád. Két kattintás összesen, és megvan a Catania Fine.

Az áruházban található fonalakat több szempont szerint is kategorizáltam, pl vastagság szerint, összetétel szerint, felhasználás szerint.

Sőt, a Catania esetében még külön kategóriák vannak a színekre is.
A menü részlete 
Tehát, ha keresel egy fonalat, akkor elég a nevét beírni, de azt pontosan! Egy karakter eltérés, és máris rossz eredményt kapsz.

Tudod, ez informatika, és mint tudjuk, a számítógép utasításaid és nem elvárásaid szerint működik. :-)

Megjegyzések