Nyári sapka Sun city fonalból

A Sun city fonal fele akril, fele pamut. Sok apró szál, lazán összesodorva. Vastag, de kellemesen horgolható, köthető fonal, és annyira azért nem vastag. :-)

Találtam egy sapkát a fonalhoz, ami telitalálat volt, mert mint kiderült, a sapka horgolását bemutató videóban Sun city fonalból készül a sapka, tehát végre egy olyan modell, amit abból a fonalból lehet elkészíteni, amiből bemutatják.

Természetesen, más fonal is használható.

Nyári sapka Sun city fonalból
A videón megtekinthető az egész művelet, itt csak összefoglalásként írom le a készítését.



A fejbőségnek megfelelő hosszúságú láncszemsorral kell kezdeni, a lényeg, öttel osztható legyen. 1-2-3-4-5, ezt ismételgeted, amikor a láncszemeket horgolod.

  • Utána 3 sor félpálca következik, majd a mintázás. 3 egyráhajtásos pálca a következő 3 pálcába (1-1), utána 2 láncszem, két pálca kihagyása, majd a következő 3-ba ismét 1-1. 
  • A következő sorban a láncszemívekbe 5 egyráhajtásos pálca kerül, a 3 pálca közül a középsőre 1 egyráhajtásos pálca.
  • A következő sorban szintén a 3 pálca két láncszem váltakozik. A 3 pálca az előző sor ívekbe öltött 5 pálcájából a középső 3-ra kerül.
  • Az utóbbi 2 sort kell ismételni. A képen látható sapkán összesen 8 mintás sor van, ez 4 mintaegység.

Ezek után fogyasztunk.
  • Először a 3 pálca kerül egy helyre, a középső pálcára, a következő sorban az 5 pálcás ívbe horgolás megmarad, de a köztük levő pálca már nem. 
  • A következő menetben a középső pálcára már csak kettőt horgol, a következő sor ívébe pedig már csak 3 pálca jön.
  • Ezt követően egy lyukacsor sor következik, minden 3 pálcás egység tetejére 1 pálca, köztük 2 láncszem.
  • A következő sorban az ívekbe 2 pálcát kell horgolni, a következőben a kétpálcás csoportok közé horgolunk 1-1 pálcát, az utolsó sorban az ívekbe horgolunk, mégpedig egyszerre befejezett pálcákat. Első ívbe egyráhajtásos pálca, de csak egyszer lehorgolva, 2 hurok a tűn, következő ívbe egyráhajtásos, egyszer lehorgoljuk, majd a tűn levő mindhárom hurkon áthúzzuk a fonalat.

A sor végén elvágjuk a szálat, és befűzzük a szemekbe, majd összehúzzuk a nyílást.

Megjegyzések