Színátmenetes fonalak

A színátmenetes fonalak nem egyformák.
Vannak olyanok, amelyek rövid szakaszokból állnak, esetleg egy szín különböző árnyalataból, de inkább egymástól igencsak elütő színek követik egymást.

Lisa Color fonal, rövid színátmenetekkel
Red Heart Baby fonalból készült sapka


A hosszan színátmenetes fonalak lehetnek olyanok, amikor több méternyi van egy színből, és utána következik egy hasonló, vagy éppen teljesen elütő árnyalat.

Hosszan színátmenetes fonal, amiben rövidebb szakaszok is vannak:


Cotton Bamboo Batik fonal, és a munkadarab
Soft Mohair Color fonalból készült kendő részlete

Az a több méternyi hossz nagyon sok méternyi is lehet, mert vannak olyan fonalak, amelyek nem ismétlik a színeket, az elejétől a végéig, akár több száz méter hosszan nagyobb szakaszokban változik a fonal színe, például úgy, hogy a belőle készült kendő kezdete világos színű, majd több szín megjelenése után a külső oldala a legsötétebb árnyalatú lesz.

Van, amikor nem a teljes fonal lesz megfestve, hanem a fonal egyik oldala. Mintha festékes hengerek között áthúznák a szálat, és ahol éri a festék, ott, azon az oldalon színes, míg a többi része az alapszín marad.
Catania Color Fashion fonal
Ebből a fonalból igazán érdekes átmenetek lesznek, hiszen a fonal két oldalának színe nem azonos, így a két oldal is eltérő lehet, illetve a fonal a munka közben is alakítja a képet.

Mintahorgolás Catania Color Fashion fonalból

Megjegyzések