Sálfonalak

Argentina és Frilly


Mindkettő hálószerű fonal, de amikor a gombolyagot nézzük, inkább lapos cipőfűzőre hasonlít.
A gombolyagról letekerve a fonalat, már szét lehet húzni, akkor derül ki, hogy többször is behajtogatták, azért lett ilyen keskeny csík belőle.

Frilly aqua color fonal

Munka előtt a fonalat ki kell simogatni, és ekkor jön a meglepetés, a fonal, mint egy kis háló és legalább 10 cm széles!

Különböző technikát alkalmazhatunk a kötéshez-horgoláshoz.

A legegyszerűbb elkészítési mód az, hogy a díszítés nélküli oldalon horgolótűvel minden második hálószemet felvesszük a horgolótűre addig, amíg 8-10 kis hurok lesz a tűn. A következő felvett hurkon áthúzzuk az eddigieket. Ismét egy hurok van a tűn. Ezt folytatjuk addig, ameddig a fonal tart.

Ezzel a módszerrel kevésbé széles a sál, de jó hosszú! Ha dúsabb sálat akarsz, akkor 10-12 hurkot húzz át egyszerre a következő hurkon. Ilyenkor rövidebb lesz a sál!

Sajnos pontosan nem tudjuk megmondani előre, kinek, milyen hosszú lesz a sála. Persze kikísérletezheted, hogy mi az a szélesség, ami a kellő hosszúságot kiadja az általad alkalmazott módszerrel.
Frilly gombolyagban

Horgolhatod is, rövidpálcákkal, vagy akár egyráhajtásos pálcákkal is. Azt tudnod kell, erősen kell nézni a szemeket, mert nemigen látod, inkább érzés után kell dolgoznod.

Kötheted, nekem a kötésmódok közül az angolszász módszer vált be, amikor a tűt betámasztod, és a tű végeken kézzel rakosgatod a fonalat. A "magyar" módszer szerint kötve eléggé macerás a dolog.

Vigyázz! Le ne fusson a szem a tűről, mert többet nem találod meg! Egy pillanat alatt tud lefutni a tűről, és ha utánakapsz, már le is fejtettél néhány sort. A szemeket persze nem találod, így pár másodperc alatt lebomlik az egész, és kezdheted elölről.

Mennyi idő egy sál elkészítése sálfonalból? Az elsőnek ismertetett módszerrel valóban fél óra, a többivel nekem több óra volt. Az első majdnem egy egész nap, sőt a legelső, igaz, nem Argentina vagy Frilly sálamat már negyedszer kötöm, horgolom, de fél nap és 20 centi után mindig megunom, mert addigra kiderül, ez sosem lesz sálhosszúság.
Azóta már tudom, miért!
A sálfonalak egy része olyan hosszú gombolyagban van, amiből nem is lesz soha sál. Ezekből 2-3 gombolyag fogja kiadni a normál sálat. Hiába is próbálkoztam újabbnál újabb módszerekkel, szegény sál csak nem akart fél méteresnél nagyobbra hízni.

Az Argentina és a Frilly garantáltan olyan fonal, amire igaz, hogy 1 gombolyag - 1 sál!
Frilly és Argentina fonalakat a Fonalboltban is találsz!
http://fonalbolt.unas.hu/Frilly
http://fonalbolt.unas.hu/Argentina

Megjegyzések